2014. február 21.

Jó szokások a jobb fotókért

A fotósoknak is vannak szokásaik, jók és rosszak egyaránt. Rossz szokás például, ha túlságosan túlzásba visszük a fotós szakkifejezésekkel való dobálózást a nem megfelelő helyeken. (Lásd: vacsora közben a családnak)... 

 (Persze a hozzá nem értőknek is vannak ám rossza szokásaik: a Lensbaby fotóimra rendszeresen rámondják, hogy "Jah, persze, ez tuti Photoshop!" - ilyenkor naná hogy előhozzák belőlem azt a rossz szokást, amivel elmagyarázom, hogy olyan szépet, egyedit, és különlegeset még Photoshoppal sem lehet alkotni, mint a Lensbaby-vel... )

Vannak aztán a jó szokások, amiket segítenek fejleszteni a fotós munkásságodat! 

Nézelődj és fókuszálj akkor is, ha nincs nálad a kamerád. 
Hiszen ha fotós vagy, kamera nélkül is fotós vagy, és sosem szabad abbahagynod az új témák, perspektívák, helyszínek keresését, felfedezését, a fény megfigyelését. Ha minél gyakrabban figyeled meg ezeket a dolgokat kamera nélkül, annál gyorsabban reagálsz majd kamerával a kezedben. 

Szelektálj, és tanulmányozz! 
Fotózás után tölts időt a fotóiddal. Nézd át őket alaposan, gondold végig, melyiken hogyan lehetne még javítani, és ha ezt közvetlenül a fotózás után teszed, amikor még minden frissen él a fejedben, akkor idővel egyre jobb lesz majd a végeredmény! 

Fotózz nap mint nap! 
A legjobb gyakorlás, ha minden nap fotózol. Belekezdhetsz egy fotós projektbe is akár (365 projekt - 1 évig minden nap egy fotó) vagy kezd el dokumentálni a saját, vagy a családod, vagy akár a kuytád mindennapjait. vagy csak egyszerűen keress minden napban valami szépet, különlegeset.

Számíts a nagyszerű fotóra! 
Még ha néha úgy is érzed, kifogytál a témákból, és nincs semmi érdekes, amit lefotózhatnál, törekedj rá, hogy találj ilyet! Lépj ki a komfort zónádból, ha előtted a világ, akkor a kamerád előtt is mindig van valami érdekes!

Érkezz korábban, maradj tovább! 
Nincs kellemetlenebb, mint elkésni a saját fotózásodról. (még nem történt ilyen velem, szerencsére) Inkább érkezz korábban, hogy maximálisan felkészült legyél, ami pedig a hosszabbítást illeti, saját tapasztalat, hogy a legjobb képek, mindig a végén készülnek, talán addigra mindenki jobba belejön, fotós és modell is, ha pedig még a fotózás után is szemfüles vagy, elkaphatsz váratlan, vicces pillanatokat is, amikor már nem figyelnek, nem pózolnak, magukat adják. 

Tanulj! 
Mivel a trendek, stílusok, technikák folyton változnak, egy fotós nem hagyhatja abba a tanulást, SOHA! Mindig fejleszd magad, olvass, tesztelj, gyakorolj, állítsd magad új kihívások elé!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése